Madeleine Albright overleden
Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 11 april 2022 )
Ooit was Madeleine Albright buitenland adviseur van de Amerikaanse president en pindaboer Jimmy Carter. Later was zij Amerika’s ambassadeur bij de Verenigde Naties en vervolgens was zij tijdens de regering van president Bill Clinton in de periode 1997-2001 de 64e minister van Buitenlandse Zaken. Zij werd door de media gezien als een expert op het gebied van buitenlandse zaken. Albright kreeg in het programma "Sixty Minutes" op 12 mei 1996 door Lesley Stahl de vraag voorgelegd of internationale sancties tegen het bewind van Saddam Hoessein in die tijd tegen Irak voldoende effect hebben gehad. “Wij hebben namelijk vernomen dat deze sancties een half miljoen kinderen het leven hebben gekost”. Albright reageerde met de woorden: "Wij denken dat dit het allemaal waard is geweest.”Zij was mede verantwoordelijk voor de bombardementen van de NAVO op het voormalige Yugoslavië in de Kosovo oorlog in de lente van 1999, waarbij meer dan 2000 doden zijn gevallen. In Kosovo waren ze zo blij met haar inbreng in deze oorlog dat ze een monument voor haar hebben opgericht.
Madeleine Korbel Albright, geboren als Marie Jana Korbelová (Praag, 15 mei 1937 – Washington, 23 maart 2022) was een Amerikaans politica en diplomate van de Democratische Partij.
In de jaren dat zij diende als minister van Buitenlandse zaken
onder Bill Clinton, is zij bezig geweest Israël onder druk te zetten en te
demoniseren en Israëls vijanden te behagen. Zij deed er alles aan om terreurmiljardair
Yasser Arafat aan de wereld te presenteren als een man van vrede.
Legendarisch is hoe zij in 1998 de Israëlische premier Benjamin Netanyahu
zodanig onder druk zette dat hij de Wye
River-akkoorden ondertekende, waarmee de eerder gesloten Oslo-nep
akkoorden verder werden uitgebreid.
De druk die Albright en haar baas Clinton op Netanyahu uitoefenden was enorm. Tijdens Netanyahu’s laatste bezoek aan de Verenigde Staten werd hij niet eens door Clinton op het Witte Huis uitgenodigd. Clinton liet hem tien minuten wachten alvorens hij naar binnen werd geleid. Geen persconferentie en hij werd ook niet zoals gebruikelijk uitgenodigd om in Blairhouse- het officiële gastenhuis voor regeringsleiders- te verblijven, maar moest zelf voor een hotel zorgen. Aan Netanyahu werd fijntjes-doch op duidelijke wijze- te verstaan gegeven, dat hij minstens met een voorstel van 10% verdere terugtrekking uit de Bijbelse gebieden moest komen, om zo de aartsvader van het internationale terrorisme Yasser Arafat, een beetje tevreden te stellen.
Weinigen zullen
ooit de ongelooflijke gebeurtenissen van 4 oktober 2000 zijn vergeten, toen Albright,
de Israëlische premier Ehud Barak en Arafat elkaar ontmoetten in de
residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Parijs. Arafat had een van zijn
gebruikelijke driftbuien en stormde de vergadering uit. Albright rende achter
hem aan door de gang, strompelend op haar hoge hakken en schreeuwend naar de
bewakers: “Sluit de poorten! Sluit de
poorten” in de hoop dat Arafats auto niet zou kunnen vertrekken. Een
Palestijnse onderhandelaar was toevallig in de gang aan het telefoneren met een
correspondent van Reuters, net toen de achtervolging en het geschreeuw
losbarstten. De verslaggever van Reuters hoorde wat er gebeurde en verbrak het
verhaal.
Benjamin Netanyahu (links), staatssecretaris Madeleine Albright
en Yasser Arafat tijdens de onderhandelingen over de Wye Plantation-akkoorden
(1998).
Nadat in september 2000 Arafat de 2e intifada orkestreerde waarbij ruim duizend onschuldige Israëlische burgers door Arafats bendes zijn vermoord, liet Albright geen enkel protest horen. Zelfs toen Arafat een schip met 50 ton wapens probeerde Gaza binnen te smokkelen, wat door Israël werd onderschept, bleef zij de massamoordenaar verdedigen. Het schip de "Karina A ", werd in de vroege ochtend van donderdag 3 januari 2002 geënterd door een groep commando’s van de Israëlische marine tijdens een spectaculaire operatie in de Rode zee. Het schip was met 50 ton militaire uitrusting waaronder 2500 Katjoesja-raketten met verschillende reikwijdte, inclusief lanceerinrichtingen mortiergranaten, antitankraketten, geweren etc. onderweg naar Gaza toen het door Israël werd geënterd. Op 22 juli 2014 werd zij geïnterviewd door CNN's Wolf Blitzer, en beschuldigde zij Israël van excessief geweld in de oorlog tegen Hamas. Zij noemde Israëls antiterrorisme acties "disproportionate" en zei dat Israël zijn morele autoriteit had verloren.
De camera’s waren in deze oorlog weer gericht op wat Israël ter zelfverdediging aan het doen was in Gaza in de zomer van 2014 gedurende “Operation Protective Edge” (Operatie Beschermende Rand) tegen de terreurbeweging Hamas in Gaza om de terreur die Israëlische burgers dagelijks ervaren te stoppen. De reactie kwam op de al weken durende raketbeschietingen waarbij honderdduizenden Israëlische burgers in het gebied waar de raketten neerkwamen, genoodzaakt waren in schuilkelders door te brengen. Albright liet nog steeds zien meer sympathie voor de Palestijnse doodscultuur te hebben dan voor de Israëlische- en zelfs Amerikaanse slachtoffers, terwijl zij heel wat te verantwoorden had over haar eigen meer dan schandalige immorele acties.
Franklin ter Horst
E-mail: Hijkomt@hetnet.nl
Terug naar: Inhoud