De islamitische hellehonden van Boko Haram.

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: augustus 2009) (Laatste bewerking: 7 december 2014)

In Nigeria leven 80 miljoen christenen die de laatste jaren met regelmaat geconfronteerd worden met terreur van de door Saoedi-Arabië gefinancierde islamitische terreurorganisatie Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad, beter bekend onder de naam Boko Haram. De groep werd in 2002 opgericht door Ustaz Mohammed Yusuf. Deze Yusuf is in 2009 door de Nigeriaanse politie doodgeschoten toen hij probeerde te vluchten nadat hij op 27 juli 2009 betrokken was geweest bij gevechten tussen leden van Boko Haram en veiligheidstroepen in de plaats Maiduguri in de staat Borno in het noorden van Nigeria. Volgens een verslaggever van de BBC lagen er meer dan honderd doden in de straten. Volgens ooggetuigen werden mensen uit hun auto’s gesleurd en koelbloedig vermoord. Één van de slachtoffers vertelde het zeer schokkende verhaal dat drie predikanten in opdracht van Mohammad Yusuf waren onthoofd omdat ze hadden geweigerd zich tot de islam te bekeren. Kort na deze slachtpartij is de toen 39 jarige Mohammed Yusuf door de Nigeriaanse politie doodgeschoten. Een agent vertelde dat hij om genade en vergeving smeekte, voordat hij werd doodgeschoten.De staatstelevisie toonde beelden van zijn met kogels doorzeefde lichaam.

De voormalige Boko Haram leider Ustaz Mohammed Yusuf, na zijn arrestatie

De opvolger van Yusuf is Abubakar Shekau, een paranoïde radicale islamitische barbaar die zich onaantastbaar waant en beschermd voelt door teksten in de Koran. Hij wil van heel Nigeria een moslimstaat maken met de sharia als wetgeving en wil dat deze wetten ook voor christenen gaan gelden.  Om hun plannen kracht bij te zetten heeft Boko Haram de oorlog verklaard aan alle christenen in het noorden van het land. Hij werft zijn volgelingen onder gehersenspoelde scholieren. Zijn organisatie is opgedeeld in terreurcellen die banden hebben met andere extremistische organisaties, zoals de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda. Boko Haram betekent 'westers onderwijs is zondig'. Zijn vijand is het Westen en christenen in het bijzonder. Deze moeten volgens Shekau allemaal dood. Sinds 2009 vermoordde de terreurgroep bij aanslagen en aanvallen op de politie, het leger, kerken en scholen meer dan 10.000 mensen. Groepen christenen in Nigeria geloven trouwens dat het geweld tegen christenen duidt op de wederkomst van de Here Jezus.

Christenen en Joden worden door Boko Haram gezien als de meest verdorven ongelovigen die er op aarde rondlopen. Volgens deze terreurbeweging staan er 300 wandelende zelfmoordbommen klaar om christenen op te blazen. De zelfmoordenaars zijn getraind hoe ze met wapens en explosieven om moeten gaan. Ze hebben deze trainingen onder meer gevolgd in Somalië en Mauritanië. De bedoeling is om van het noorden van Nigeria een strengislamitische staat te maken. Verkrachting, ontvoering, marteling, schrikbarende moordpartijen en slavernij is wat de christenen in Nigeria met regelmaat te verduren krijgen. Er zijn de laatste jaren honderden kerken verwoest, duizenden christenen vermoord en vele duizenden zijn op de vlucht geslagen. In het verleden hebben soldaten die de orde moeten herstellen, zelfs dikwijls volop aan de moordpartijen meegedaan. Complete dorpen zijn uitgemoord.

Er bestaat een eindeloze lijst van gruwelijke door Boko Haram gepleegde misdaden. Enkele voorbeelden: Op 7 maart 2010 trokken ze het christelijke dorp Dogo Nahawa binnen, vlak bij de stad Jos en slachten daar met kapmessen 500 mensen af, onder wie voornamelijk vrouwen en kinderen. Volgens ooggetuigen lagen de straten vol met lijken. De aanvallers schoten in de lucht en vielen met kapmessen de vluchtende christenen aan waarna ze hun huizen in brand staken. De stad Jos ligt op de grens tussen het christelijke zuiden van Nigeria en het noordelijk deel, waar een deel van de bevolking moslim is. In januari 2010 vielen daar ook al 400 doden. Sindsdien heeft het leger militairen rond Jos gestationeerd, maar deze bescherming bleek maar bar weinig voor te stellen want op 28 december 2010 werden er opnieuw 80 christenen in deze plaats vermoord. De Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon veroordeelde de moordpartij als een “betreurenswaardige geval van geweld” en sprak over 38 doden natuurlijk zonder te vermelden dat de daders moslimmilitanten waren en dat het bij de doden om christenen ging.

In de stad Kano werden Mohammed’s volgelingen door moslimleiders in de moskee opgejut. Deze gingen vervolgens de straat op en vermoorden elke christen die ze tegenkwamen. Huizen van christenen en maar liefst dertig kerken gingen in vlammen op. Dertigduizend christenen kwamen zonder huis te zitten. Tenminste 1750 christenen werden op beestachtige wijze vermoord, onder wie tien voorgangers. In de plaats Vaase werden 1200 burgers door militairen gedood. Volgens de leider van de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaeda Abdelmalek Droukel, zijn de christenen de oorzaak van de gewelddadigheden en heeft een “kruisvaarders oorlog”aangekondigd. Hij wil de moslims gaan trainen in het gebruik van wapens andere middelen om zichzelf te verdedigen.

Op 20 november 2011 werden met hulp van islamitische soldaten 45 christenen vermoord. De aanvallen begonnen in de provincie Plateau State in Centraal-Nigeria met het stelen van vee van christelijke herders. In een stad Barakin Ladi vielen veel slachtoffers. Gewapende moslims drongen huizen van christenen binnen en schoten in het wilde weg. Veel christenen zijn op vlucht geslagen, zo maakte stichting Open Doors bekend. Verder verwoeste Boko Haram, acht kerken. Dat gebeurde in de stad Geidam in het noordoosten van Nigeria. Ook kwamen vier politiemannen om het leven en werd een ravage aangericht op een marktplein. Klik hier voor meer aanslagen van Boko Haram.

Tijdens de kerstdagen van 2011 zaaide Boko Haram dood en verderf bij een zware aanslag op een kerk in een buitenwijk van hoofdstad Abuja. Hierbij kwamen zeker 35 mensen om het leven. Ook kerken in Jos en Gadaka moesten het ontgelden. Op 21 januari 2012 vielen bij een serie aanslagen in Kano 140 doden en tijdens de paasdagen dat jaar kwamen bij een zelfmoordaanslag in Kaduna nog eens 58 mensen om het leven. Klik hier voor een reportage over deze aanslag. Abubakar Shekau zei over de moordpartij in Kano het volgende in een video: ,,Ik geniet ervan mensen te vermoorden in opdracht van Allah. Op precies dezelfde manier als ik geniet van het slachten van kippen of schapen”.

 

Aanslag kerstdagen 2011 door moslimextremisten van Boko Haram.

Op 17 juni 2012 vielen bij een reeks bomaanslagen op vijf kerken en daaropvolgende rellen 45 doden en 150 gewonden, waarvan het merendeel christenen. Volgens ooggetuigen waren de getroffen kerken vol met mensen tijdens de aanslagen.

Op 21 oktober 2012 werden in de plaats Potiskum opnieuw 31 christenen vermoord. Honderden christenen zijn uit hun huizen gevlucht na drie dagen van aanvallen op kerken en andere doelen. Op zondag 25 november 2012 was er opnieuw een zelfmoordaanslag op een kerk op een militair terrein in het noorden van Nigeria waarbij 11 mensen het leven verloren en 30 personen gewond raakten. Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger zei dat de daders met twee voertuigen inreden op de barakken in de plaats Jaji in de staat Kaduna waarin de leden van een protestantse kerk bijeenkwamen. Op 2 december 2012 vermoorden aanhangers van Boko Haram 10 christenen in de plaats Chibok in het noordoosten van Nigeria en staken eveneens hun huizen in brand. Op 1ste kerstavond 2012 werd een kerk in het noorden van Nigeria aangevallen en zes mensen, onder wie de predikant, doodgeschoten. Volgens de inwoner van Peri drong de groep de kerk in het dorp binnen tijdens de kerstnachtdienst. Nadat zij de zes hadden doodgeschoten, staken zij het gebouw in brand. Op 28 december 2012 drongen leden van Boko Haram in de plaats Musari, een dorpje in het noordoosten van Nigeria, de huizen van christenen binnen en verrasten zij hun slachtoffers in de slaap waarbij 15 christenen werden vermoord door hun keel door te snijden. Van de 52 katholieke kerken zijn er 50 door Boko Haram verwoest.

In een christelijke wijk in de plaats Kano kwamen op 19 maart 2013 60 mensen om het leven door een aanslag van een zelfmoordenaar op een serie bussen. Op het moment dat de volgeladen bussen het busstation verlieten kwam een persoon in een Golf Volkswagen van tegenovergestelde richting en ramde de bussen waarna een enorme explosie volgde en vijf bussen totaal werden vernietigd. Van de 60 slachtoffers was niet veel meer over dan as. Diverse overlevenden zijn met hevige brandwonden overgebracht naar een ziekenhuis. De media in het westen heeft nauwelijks enige aandacht besteed aan deze gruwelijke misdaad. Niets over zeggen want dat brengt de moslimsextremisten teveel in een kwaad daglicht.

Op zaterdag 6 juli 2013 vermoorden leden van Boko Haram 30 studenten en een docent bij een terroristische aanslag op een school met 1200 studenten in de stad Mamudo in het noordoosten van Nigeria. Sommige slachtoffers waren levend verbrand. Ouders schreeuwden het uit van ellende toen ze de met kogels doorzeefde en verbrande lichamen van hun kinderen zagen. Sommige lichamen waren zo verbrand dat ze niet geïdentificeerd konden worden. De terroristen kwamen met jerrycans het schoolgebouw binnen waarna ze de boel in de brand staken. Tientallen van de 1200 studenten wisten aan de slachtpartij te ontkomen door een nabijgelegen bos in te vluchten. Scholen in Nigeria zijn al enige jaren doelwit van de terreurbeweging. Naar aanleiding van deze moordpartij opende de Nigeriaanse regering een offensief om de daders op te sporen. De Amerikaanse minister van BuZo John Kerry, riep de Nigeriaanse regering vervolgens op zich terughoudend op te stellen en de mensenrechten niet te schenden. Volgens Kerry zijn moslimjihadisten niet de echte vertegenwoordigers van de islam. Maar volgens Bill Warner is Boko Haram juist de echte islam. Kerry noemt de islam “een fijne religie” maar in werkelijkheid is het ronduit verbijsterend wat islamitische bendes dagelijks op een groot aantal plaatsen in de wereld aanrichten. Klik hier voor een uitvoerige getuigenis van een naar de VS gevluchte Nigeriaanse christen over de genocide van leden van deze ‘fijne religie’ op de christenen in zijn land. Op 29 juli 2013 heeft deze fijne religie bij twee kerken in Kano, vier bommen tot ontploffing gebracht. Daarbij werden 45 mensen gedood.

 

Op 29 augustus 2013 schoten islamitische extremisten vijf christenen dood, in een hinderlaag langs de weg bij de stad Jos. De slachtoffers waren leden van een tot de Church of Christ in Nations (COCIN) behorende gemeente in het dichtbij gelegen Foron. Zij moesten uit hun busje komen en werden gedwongen op de grond te gaan liggen en vervolgens gedood.

 

Het leger van Nigeria meldde op 7 september 2013  vijftig terroristen van  Boko Haram te hebben gedood. De aanval kwam nadat gewapende moslims verscheidene christenen doodden, waaronder een compleet gezin. Zeven leden ervan en twee andere christenen werden gedood in het noordelijke dorp Adu, waar honderden uit hun huizen werden verdreven. In totaal zijn hier al duizenden gelovigen gedwongen hun dorpen te verlaten. Er is druk uitgeoefend op de regering van Nigeria om de bescherming van christenen uit te breiden en de aanvallen van Boko Haram en aanverwante militante moslimorganisaties te doen eindigen. 

Op 29 september 2013 werden bij een schietpartij op een universiteitscampus in de plaats Gujba in de provincie Yobe, 50 studenten gedood. Extremisten van de terreurbeweging Boko Haram openden het vuur in de slaapzalen van het College van Landbouw toen de studenten lagen te slapen en klaslokalen werden in brand gestoken. Circa 1000 studenten wisten te ontsnappen. 

Op 15 november 2013 werd een christelijk gezin thuis overvallen door moslims. Joel Pam, zijn vrouw, en twee van hun kinderen, de 2 jarige Jephtah en de 4 jarige Joseph, werden afgeslacht. Twee andere kinderen, de 10 jarige Susannah en de 15 jarige Alfa, raakten gewond en werden in een ziekenhuis opgenomen. Een ander christelijke gezin onderging kort daarvoor hetzelfde lot. Klik hier voor een uitgebreide getuigenis van een naar de VS gevluchte Nigeriaanse christen over genocide van radicale moslims op de christenen in zijn land.

Op 26 november 2013 zijn in vier verschillende plaatsen in Nigeria in totaal 71 christenen vermoord. Daarnaast vielen diverse gewonden en werden huizen verwoest.

Op 27 januari 2014 vielen er in het noordoosten van Nigeria 62 doden. Onder de slachtoffers waren 22 christenen in een Katholieke kerk in de plaats Waag Chakawa. Volgens getuigen werden bommen in de kerk tot ontploffing gebracht en openden de aanvallers het vuur op de kerkgangers. Een getuige die de aanval overleefde, zei dat het dorp Waga Chakawa overvallen werd door een bende van zo’n vijftig man. Gedurende de urenlange aanval werden huizen platgebrand en mensen in gijzeling genomen. Gelijktijdig vond er een moordpartij plaats in het dorp Kawuri eveneens in het noordoosten van Nigeria. Daarbij kwamen 40 mensen om het leven. Sinds mei 2013 geldt in het noordoosten van Nigeria de noodtoestand. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan is van plan Boko Haram volledig uit te schakelen, maar dat oogst tot dusver nog weinig succes. 

In de avond van 15 februari 2014 vond in het overwegend door christenen bewoonde dorp Izghe in de deelstaat Borno, weer een door Boko Haram gepleegde massamoord plaats. Bij de aanval werden 106 christenen vermoord. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Bovendien is er sprake van vele gewonden. Volgens een ooggetuige werden de christenen door meer dan 200 gewapende mannen in militaire uniformen aangevallen. De aanvallers waren rond 21.30 uur in zes vrachtwagens, enkele van hen op motoren, het dorp binnengekomen en vervolgens van huis naar huis gegaan om mensen te vinden die zich verstopt hadden. Ze bevalen de mannen zich op een bepaalde plek te verzamelen waar ze vervolgens werden vermoord. Een boer uit het dorp vertelde dat hij ternauwernood was ontsnapt aan het bloedbad. Hij was over het hek van zijn huis geklommen en 40 minuten lang op zijn buik verder gekropen. Honderden mensen zijn het dorp ontvlucht.

Screenshot_23In het midden Abubakar Shekau, de huidige leider van de bloeddorstige islamitische monsters Boko Haram

Op 24 februari 2014 werden maar liefst 59 studenten in de leeftijd van 11 tot 18 jaar bij een aanval op een internaat in de plaats Buni Yadi in de provincie Yobe door ongeveer 50 moslimextremisten van Boko Haram om het leven gebracht. Het bij een scholencomplex behorende internaat werd door de aanvallers in brand gestoken terwijl de scholieren nog lagen te slapen. Studenten die door de ramen probeerden te ontsnappen werden gegrepen en hun kelen doorgesneden. Volgens een woordvoerder van de politie waren enkele scholieren door de brand onherkenbaar verminkt. Sommigen die wisten te ontsnappen en het nabijgelegen bos invluchten werden neergeschoten. Medewerkers van een ziekenhuis in de plaats zeggen dode lichamen in het bos te hebben gevonden met kogelwonden. Alle 24 gebouwen van de school branden tot de grond toe af. De aanvallers sloegen op de vlucht nog voordat de politie van een politiebureau in de buurt iets in de gaten had.

Op vrijdag 11 april 2014 was er opnieuw een massale door Boko Haram gepleegde moordpartij. Hierbij werden in vijf dorpen in de noordoostelijke staat Borno maar liefst 217 mensen gedood. In het stadje Kala Balge kwamen 60 mensen om, op een onderwijsinstelling in Dikwa stierven zeven leraren en in drie andere dorpen vielen in totaal 150 slachtoffers, aldus senator Ahmed Zanna.

Een dubbele bomaanslag op 14 april 2014 op een busstation in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja heeft het leven gekost aan zeker 71 mensen. Nog eens meer dan 120 mensen zijn gewond geraakt. Twee explosies troffen het overvolle busstation in een buitenwijk van de hoofdstad Abuja op het moment dat veel forensen in een bus stapten of op een taxi stonden te wachten om naar hun werk te gaan. Ooggetuigen vertelden dat afgerukte delen van lichamen door de lucht vlogen en dat er grote paniek heerste. „Ik heb in mijn leven nog nooit zoiets gezien. Het was echt vreselijk. In grote verwarring renden we door elkaar”, zei een van hen. Ambulances reden af en aan om gewonden naar ziekenhuizen in de buurt te brengen. De politie zette het gebied af.

Eveneens op 14 april 2014 bestormde Boko Haram een middelbare meisjesschool in het dorp Chibok, in de staat Borno. De hoofdzakelijk christelijke schoolmeisjes die bezig waren examens af te leggen, werden op vrachtwagens geladen en meegenomen naar een afgelegen gebied langs de grens met Kameroen. De korangelovige terreurbende dreigde vervolgens de 276 gevangen genomen meisjes te verkopen als slavinnen voor omgerekend 9 euro per stuk. Vervolgens kwam de leider Abubakar Shekau, met het voorstel de meisjes te ruilen voor gevangen zittende extremisten van Boko Haram. Klik hier voor video. Maar inmiddels is bekend dat de meisjes zijn uitgehuwelijkt. De eerste dagen na de overval op hun school in Chibok ontsnapten enkele tientallen schoolmeisjes aan hun ontvoerders, 217 worden tot op de dag van vandaag vermist.

De brutaliteit en pure wreedheid van de ontvoering heeft niet alleen de Nigerianen geschokt, maar heeft plotseling ook de wereldleiders en de media gealarmeerd. Time Magazine noemde op 15 mei 2014 de acties van Boko Haram on-islamitisch, en negeerde daarmee heel bewust de verzen in de Koran die gaan over sex slavernij. Het ontvoeren van schoolmeisjes, hoe erg dan ook, heeft kennelijk meer impact op de wereldleiders en kerkelijke machthebbers dan de bloederige, al vijf jaar durende moordpartijen van Boko Haram in Nigeria.

Een deel van de ontvoerde meisjes

In de stad Jos explodeerden op 20 mei 2014 meerdere bommen  achter elkaar en eisten tenminste 118 levens.

Hoewel Boko Haram op de terreurlijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat, heeft de Obama-administratie gedurende de bloedige jaren van Boko Haram’s terreur, nooit een veroordeling laten horen maar wel de Nigeriaanse overheid bekritiseerd vanwege, wat men noemde, het schenden van rechten van moslims. Obama dreigde de Nigeriaanse regering in 2013 zelfs met sancties indien men niet zou stoppen met het bestrijden van Boko Haram en dreigde tevens de militaire hulp stop te zetten. De liefde van Obama voor de islam gaat zelfs zover dat vertegenwoordigers van de overheid in de Verenigde Staten op bevel van hem  de woorden ‘islam’, ‘moslims’ en ‘terreur’ niet meer met elkaar in verband mogen worden gebracht. Bij de islam knuffelaars in Brussel is het allemaal niet veel anders en is men zelfs niet bereid Boko Haram op de Europese terreurlijst te plaatsen. Door het tolereren van Boko Haram heeft het Westen een monster gecreëerd.

Begin mei 2014 vielen de hellehonden van Boko Haram het stadje Gamborou Ngala binnen en vermoordden naar schatting 300 christenen. Met pantserwagens bestormden ze de stad en zaaiden er gedurende 12 uur dood en verderf. Veel mensen raakten gewond. Volgens een senator uit het gebied zijn bijna alle huizen en winkels in het stadje afgebrand. De Nigeriaanse veiligheidsdiensten hebben op 15 juli 2014 Mohammed Zakari, die bekendstaat als een van de wreedste strijders van Boko Haram opgepakt. Hij was op de vlucht, nadat het Nigeriaanse leger een bolwerk van Boko Haram had opgespoord en een operatie daartegen was begonnen. Zakari zou verantwoordelijk zijn voor meerdere moorden. De politie hoopt dat een eventuele bekentenis van het kopstuk tot meer arrestaties zal leiden.

Op 1 september 2014 hebben ze de strategisch belangrijke stad Bama in het noordoosten van Nigeria veroverd en het leger op de vlucht gejaagd. Duizenden burgers en alle militairen zijn sinds die datum de stad ontvlucht.

Op zondagochtend 7 september 2014 zijn honderden christenen in de Noord-Nigeriaanse stad Michika in de provincie Adamawa onder vuur genomen door zwaar bewapende leden van Boko Haram. Ooggetuigen verklaren dat er honderden doden zijn gevallen. Tientallen voorgangers die weigerden hun kerkgebouw te verlaten, kregen in koelen bloede de kogel. Kerkgangers die vervolgens in paniek hun kerkgebouw ontvluchtten, werden met kogels doorzeefd. Inwoners van de stad Michika zijn massaal gevlucht naar een nabijgelegen berggebied, maar werden achtervolgd door Boko Haram. Ook werden doelgericht 45 voorgangers doodgeschoten tijdens de zondagse samenkomsten. Leden van Boko Haram kwamen de stad binnen en verdeelden zich in kleinere groepen. Ze wachtten tot de samenkomst was begonnen, omsingelden de kerk en renden al schietend naar binnen.De stad Michika telt ongeveer 150.000 inwoners, van wie 99 % christen is en ligt in het noordoosten van Nigeria, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Gwoza, een stad van ongeveer 50.000 inwoners in de deelstaat Borno. Gwoza is begin deze maand door Boko Haram veroverd.

De islamitische wereldterreur verbreidt zich met de snelheid van de middeleeuwse pest over de hele aarde. Van de Filippijnen tot China, van Afghanistan tot Gaza, en van Soedan tot aan Kameroen, in Syrië en Irak: overal hetzelfde beeld van de door de media en de politiek als “religie van de vrede”geprezen, maar in werkelijkheid een genocidale, dodelijke en racistische islam. Zoals gezegd trekken ze ook de grens met het buurland Cameroon over om christenen te vermoorden en kerken te verwoesten. Begin jullie 2014 passeerde Boko Haram, uitgedost als vreedzame bruiloftsgasten met een vrachtauto (en bruiloftsliedjes zingend) de grens met Kameroen. De grenssoldaten van Kameroen lieten hen zonder controle de passeren. In Kameroen overvielen ze vervolgens dorpen waar ze op de gebruikelijke manier de bevolking (christenen) afslachtten. Op 2 september 2014  doodde het leger van Kameroen: naar eigen zeggen, ongeveer 40 zwaarbewapende leden van Boko Haram toen deze, komend uit Nigeria, de grens bij Fotokol wilden oversteken. De gevechten duurden volgens het ministerie van Defensie van Kameroen drie uur. Daarbij zou één regeringssoldaat gewond zijn geraakt. De Kameroenese grensplaats Fotokol en het door de radicale islamieten ingenomen Nigeriaanse dorp Gamboru Ngala worden slechts door een brug gescheiden.

Boko Haram toonde op 2 oktober 2014 een video waarop te zien is hoe een Nigeriaanse piloot wordt onthoofd. Aan het einde van de video worden delen van een uitgebrand vliegtuig getoond. Twee piloten en een toestel van de Nigeriaanse luchtmacht zijn sinds 11 september vermist, toen ze Boko Haram bombardeerden bij de stad Yola in het noordoosten van Nigeria.  Voor zover bekend was dat de eerste keer dat Boko Haram een vliegtuig heeft neergehaald en hiervan bewijs levert.  Voor de onthoofding zegt de piloot in het Engels commandant van de luchtmacht te zijn en te zijn neergeschoten en zegt niet te weten wat er met mijn copiloot is gebeurd.

Op 25 november 2014 vermoorden twee jonge vrouwelijke zelfmoordterroristen van Boko Haram, minstens 30 mensen. De vesten met explosieven waren onder hun volledige versluiering verstopt. De twee zouden nog teenagers geweest zijn en hun vesten met explosieven onder hun volledige versluiering hebben verborgen, zei de woordvoerder van de plaatselijke burgerwacht, Abba Aji Kalli. De aanslag gebeurde op een drukbezochte markt in de Nigeriaanse stad Maiduguri.

Screenshot_22De plaats van de aanslag

Eerst blies de ene van de beide teenagers zichzelf op. Toen zich veel mensen op de plaats van de ontploffing hadden verzameld, stapte de tweede naar voren en blies zichzelf eveneens op. Soldaten en politieagenten grendelden de markt af. Deze was ook bij de laatste aanslag in Maiduguri op 2 juli ook al het doelwit van terroristen geweest. Daarbij kwamen destijds door een autobom 56 mensen om het leven.

 

Terug naar: Inhoud