De dood van journaliste Shireen Abu Akleh

Door: Franklin ter Horst. (Aangemaakt: 14 mei 2022) (Laatste bewerking: 12 december 2022)

Een nieuwe documentaire toont aan dat de PLO-bende in Ram-allah verantwoordelijk is voor de dood van journaliste Shireen Abu Akleh Shirin Abu Akleh werd op woensdag 11 mei naar verluidt in het hoofd geschoten toen Palestijnse terroristen het vuur openden op Israëlische troepen die arrestaties wilden uitvoeren in de terreurstad Jenin. Zonder dat er enig onderzoek was gedaan wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de dood van Shirin Abu Akleh wees de Qatarese haatzender Al-Jazeera Israël aan als schuldig voor haar dood. Op beelden van de scène nadat ze werd neergeschoten, is Abu Aqleh te zien met een persvest en helm. Twee andere journalisten zouden gewond zijn geraakt. Op beelden is te zien dat Palestijnse milities ongericht schieten en roepen dat zij een soldaat hebben geraakt. Er is echter geen IDF-soldaat gewond geraakt tijdens deze schermutselingen. De kans is reëel dat de journaliste werd gedood door schutters van de Al Quds Brigades, de killerelite van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) die honderden kogels afvuurden op de IDF soldaten. Jenin is een terreurbolwerk van de PIJ.

Israel stelde voor om samen met de PLO een onderzoek uit te voeren naar de toedracht maar dat werd door Mahmoud Abbas en de zijnen direct van de hand gewezen. Een vrij eenvoudig gezamenlijk pathologisch onderzoek over het kogeltype dat haar fataal is geworden en vanwaar de kogel is afgevuurd, zou een heel eind helpen om te bepalen wie het dodelijke schot heeft afgevuurd. De dood van Akleh werd gebruikt voor politieke en propagandadoeleinden tegen de Joodse staat. Men speekt van een bewuste door Israëlische militairen gepleegde “executie”. 

 

 Al-Jazeera senior reporter Shireen Abu Akleh

 

Al Jazeera sprak van "moord" en claimde eveneens onmiddellijk dat het ging om Israëlisch vuur en werd zoals gebruikelijk door talloze nieuwsmedia nagepraat. Deze anti-Israëlische propaganda en leugenzender stelde dat er geen gewapende Palestijnen in de buurt waren terwijl meerdere videobeelden dat weerspreken. De haatzender riep de internationale gemeenschap op Israël verantwoordelijk te houden voor Abu Aklehs dood en stelde in een  verklaring: “Bij een flagrante moord, in strijd met internationale wetten en normen, hebben de Israëlische bezettingstroepen in koelen bloede de correspondent van Al Jazeera in Palestina vermoord.”

 

De beschuldigingen aan het adres van Israël zijn nergens anders op gebaseerd dan op oorverdovend slachtofferschap dat erop gericht is Israël af te schilderen als de agressor. Er werd een internationale media-smeercampagne tegen Israël opgezet vanwege de dood van Shireen Abu Akleh. Uit een nieuw tegenonderzoek naar de dood van Shireen Abu Akleh door de Franse filmmaker Pierre Rehov in Lies and Tears, blijkt dat het Israëlische leger automatisch de schuld kreeg voordat er enig onderzoek werd ingesteld. Rehov meldt dat er sinds 1990 2658 journalisten zijn gedood tijdens hun werk en dat geen van hen zoveel media-aandacht heeft gekregen van Shireen Abu Akleh. Rehov zegt ervan uitgaande dat een Israëlische soldaat werkelijk verantwoordelijk was voor de dood van de Al Jazeera-journalist, en de beschuldiging dat dit opzettelijke zou zijn gebeurt, zoals wereldwijd te lezen was, totaal ongegrond is. De film laat zien dat op zo'n afstand niemand het "pers"-bordje op Shireens kogelwerende vest kon zien. Palestijnse schutters schoten vanuit alle richtingen op Israëlische soldaten.

De "getuigen" die ter plaatse waren en Israël als eerste beschuldigden van moord, beweerden onpartijdige journalisten te zijn maar dat waren ze niet. Het waren niets anders dan propagandisten van de PLO, zoals de film duidelijk laat zien. CNN, The Washington Post en Bellingcat deden een beroep op professor Maher, een forensisch specialist en geluidsanalist, om de afstand tussen de journalist en de schutter te bepalen op basis van video's die waren gemaakt ten tijde van de tragedie, maar ze verdraaiden zijn rapport en beschuldigen het Israëlische leger. Getuigen, waaronder een van de "journalisten" die ten tijde van de tragedie in de buurt van Shireen Abu Akleh was, maken melding van de aanwezigheid van schutters in een huis niet ver van hen vandaan. Deze getuigenissen zijn nooit overgenomen door de media. Ze beschrijven "sluipschutters", maar de film toont formeel aan dat het onmogelijk was voor Israëlische "sluipschutters" om in deze posities te zijn geweest.

Er schoten mannen vanuit de gebouwen op de journalisten. Het konden geen Israëli's zijn. De film geeft het woord aan internationale experts van hoog niveau, waaronder een Franse GIGN-officier, de door de rechtbank aangestelde forensisch expert Alain Artuso en natuurkundige Nahum Shahaf. Elk van hen wijst, volgens hun expertise, op verschillende fouten die zijn gemaakt door degenen die het Israëlische leger beschuldigen. De conclusies van de film zullen worden overgenomen door de Shurat Hadin-organisatie, die een klacht heeft ingediend bij het ICC tegen Mahmoud Abbas, omdat hij verantwoordelijk is voor de al-Aqsa Martelarenbrigades, die verantwoordelijk waren voor de dood van Shireen Abu Akleh.

Jezus komt

Franklin ter Horst

E-mail: Hijkomt@hetnet.nl

Terug naar: Inhoud