Bereid China zich voor op een invasie van Taiwan?

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 27 september 2021)

China lijkt zich voor te bereiden op een invasie van Taiwan (het voormalige Formosa). China beschouwt Taiwan als een ‘afvallige provincie’ en heeft een wet aangenomen die de leiders van het land een legale basis biedt voor een aanval op Taiwan om het weer met het vasteland te herenigen. In de afgelopen jaren hebben Chinese functionarissen en staatsmedia steeds agressievere retoriek gebruikt tegen Taiwan. De Chinese President Xi Jinping beloofde een 'volledige hereniging' met Taiwan tijdens een toespraak ter ere van het 100 jarig bestaan van de Chinese Communistische Partij. In een artikel in een door de staat gecontroleerde publicatie wordt gesproken over een driestappenplan om de weg vrij te maken voor een invasiemacht om het afgescheiden eiland te bestormen. China lijkt dus niet langer te aarzelen om Taiwan desnoods met geweld binnen te vallen. Ter voorbereiding houdt het Chinese leger met regelmaat militaire oefeningen in de straat van Taiwan, een zee-engte tussen China en Taiwan. Daarnaast vliegen er met regelmaat Chinese militaire vliegtuigen de veiligheidszones van Taiwan binnen.

Chinese vliegtuigen  provoceren de veiligheidszone van Taiwan.

Naast deze provocaties worden er ook oefeningen met commerciële veerboten gehouden bedoeld om uitrusting en personeel richting Taiwan te verplaatsen. Op 23 april 2021 heeft China het eerste landingshelikopteraanvalsschip in gebruik genomen dat helikopters, hovercrafts en gepantserde amfibische aanvalsvoertuigen kan vervoeren. Ook zijn er grote veerboten toegevoegd aan de Chinese civiele vloot, wat er op duid dat Peking ook niet-militaire schepen gaat gebruiken voor militaire doeleinden. Grote groepen van verschillende soorten amfibische gepantserde voertuigen en militaire vrachtwagens werden tijdens oefeningen op civiele schepen geladen als onderdeel van de transportmissie.

De grote vraag is hoe de Verenigde Staten op een aanval op Taiwan zal reageren. Er bestaat een multifunctioneel verdrag tussen Washington en Taipei. De aard hiervan omvat politiek, militair, economisch en sociaal welzijn. Volgens dit verdrag heeft Washington Taiwan toegezegd militair te zullen bijstaan om welke vijand dan ook die zijn handen uitstrekt naar Taiwan, te zullen weerstaan met alle mogelijke middelen. De vraag is echter of Washington zich aan deze afspraak zal houden want Biden heeft al signalen afgegeven dat de toewijding van Amerika aan Taiwan niet meer als vanzelfsprekend moet worden gezien. Reden is dat de VS geen Derde Wereldoorlog wil riskeren door de Chinezen te bevechten over een eiland in hun achtertuin. Volgens een reeks militaire oefeningen die in voorgaande jaren zijn gehouden, kunnen de huidige Amerikaanse militaire middelen in de Pacific-regio waarschijnlijk niet een verovering van Taiwan voorkomen. Bovendien heeft China Amerika gewaarschuwd dat het tot een oorlog zou kunnen komen indien de Verenigde Staten mocht besluiten Taiwan te hulp te komen.

Zowel de VS als India, Zuid-Korea, Australië en Japan beschouwen Taiwan als een onafhankelijk land waar China vanaf moet blijven. Zo heeft de Japanse vice-premier Taro Aso gezegd Taiwan te hulp te zullen komen ingeval van een militair ingrijpen van China. Als reactie hierop is er online een video verschenen waarin China zelfs dreigt een oorlog tegen Japan te beginnen als er maar zelfs één soldaat, één vliegtuig en één schip door toedoen van Japan verloren zal gaan. Volgens Peking heeft Japan in de moderne geschiedenis vele malen het initiatief genomen om het Chinese volk schade toe te brengen, waaronder de eerste Chinees-Japanse oorlog in 1894-1895 toen het Taiwan overnam en niet te vergeten de invasie van China van 1931-1945, toen meer dan 35 miljoen Chinezen werden gedood en gewond. China dreigt zelfs met een nucleaire oorlog tegen de eerder genoemde landen wanneer zij in actie mochten komen. In juli 2021 dreigde China ook al een atoombom op Japan te gooien en een “totale oorlog” te beginnen mocht dat land zich komen bemoeien met Taiwan.

Ook Groot-Brittannië zou bij een oorlog betrokken kunnen worden. De Britten hebben namelijk voor het eerst sinds 2019 een oorlogsschip door de Straat van Taiwan laten varen. Het fregat HMS Richmond maakt deel uit van de strike group van het splinternieuwe vliegdekschip HMS Queen Elizabeth. Het Chinese leger reageerde dat ‘dit soort gedrag kwade bedoelingen aangeeft” en de vrede en de stabiliteit in de Straat van Taiwan bedreigt. De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan Joseph Wu, zegt dat zijn land voorbereidt is op een oorlog met China en klaar staat om een aanval af te weren. De grote vraag is echter of Taiwan kan standhouden bij een invasie van China. Begin april pochten Chinese functionarissen nog dat het leger van Taiwan "geen schijn van kans maakt" indien China mocht besluiten het land binnen te vallen.

 

China heeft herhaaldelijk het aanbod van Taiwan om politieke besprekingen aan te gaan afgewezen. In plaats daarvan heeft Peking alle officiële communicatiekanalen met zijn democratische buurland verbroken en provocerende militaire oefeningen op Taipei opgevoerd. China heeft militaire basis ingericht in de Indische oceaan, de Zuid-Chinese zee, de Straat van Malakka, het centrum van de Grote oceaan en het Caribische gebied. Ze zijn overal bezig met het bouwen van bruggenhoofden. Volgens de internationale richtlijnen is de Zuid Chinese zee geen Chinees eigendom en mag iedereen daar vertoeven maar China is een andere mening toegedaan en heeft zich de hele Zuid Chinese Zee toegeëigend. Op 5 oktober verscheen in de Global Times nog een artikel waarin staat dat oorlog “elk moment” kan uitbreken. Sommige militaire deskundigen denken echter dat China met de aanval zal wachten tot na de Olympische Winterspelen in China van 4 tot 20 februari 2022.

 

 

Terug naar: Inhoud