Anti-IsraŽl organisaties in Nederland

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 2 februari 2002) (Laatste bewerking: 12 maart 2017)

Nederland telt een hele serie anti-IsraŽl organisaties die voor een deel met subsidies van de overheid IsraŽl demoniseren. Het gaat om organisaties als Sabeel, Cordaid, Een ander Joods geluid (EAJG), het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), het Palestina-Komitee, ICCO, en andere organisaties.

Sabeel

Recent kwam de Nederlandse tak van de anti-IsraŽlische christelijke groepering Sabeel weer in het nieuws, door een reeks van antisemitische uitingen door de Nederlandse voorzitter Kees Blok. Deze uitingen werden nota bene in de Vredesweek gedaan. Dan moet je wel heel ver heen zijn, als je denkt dat je vrede bevordert door racisme te verspreiden. Maar de voorzitter van Sabeel bleek daar dus geen problemen mee te hebben. Toen hierover een storm van protest uitbrak, ontkende hij publiekelijk bij hoog en laag antisemitische uitspraken te hebben gedaan, ook in de media. Vergeefs, want de antisemitische uitspraken zijn bevestigd door twee onafhankelijke getuigen: twee aanwezige wethouders uit Apeldoorn bevestigden zijn tirade. In een persbericht verklaren zij dat de heer Blok minstens drie antisemitische uitspraken heeft gedaan Ė volgens de internationale definitie daarvan Ė en dat ďOndergetekenden nemen daarom met kracht afstand van deze antisemitische uitlatingen.Ē Zo werd de voorzitter van Sabeel niet alleen ontmaskerd als Jodenhater, maar ook als leugenaar: een vaak voorkomende combinatie.

Likoed riep de Protestantse Kerk Nederland (PKN) op om alle banden met deze organisatie te verbreken. De PKN stelde echter in een eerste reactie dat antisemitisme ďnog onvoldoende bewezen isĒ.Twee wethouders uit Apeldoorn hebben echter verklaard dat Kees Blok wel degelijk antisemitische uitspraken heeft gedaan. En de organisatie van de Vredesweek heeft excuses aangeboden en toegezegd dat zoiets nooit meer zal kunnen gebeuren. En er duiken steeds meer bewijzen op. Sommige uitspraken blijken zelfs in een weblog van Kees Blok op de site Kerk-in-Actie te staan, een dochterorganisatie van de PKN! Dus hoe veel meer bewijs heeft de PKN nodig?

Het is trouwens schokkend dat Sabeel Nederland hierop deze voorzitter niet als totaal ongeschikt voor deze functie heeft afgezet.Immers, elke zichzelf respecterende organisatie wil toch niet onder een voorzitter functioneren waarvan algemeen bekend is die een leugenachtige antisemiet is? Sabeel Nederland blijkt niet tot die categorie te behoren.
Integendeel, het bestuur stelt zich juist volledig achter deze voorzitter op, volgens een verklaring op hun website.Een reden te meer voor de PKN om zich niet meer met deze organisatie in te laten en alle connecties (nationaal en internationaal) te verbreken.

Het blijkt dat Blok zijn anti-IsraŽlische leugens en antisemitisme niet alleen tijdens de Vredesweek heeft gebezigd. Er is inmiddels ook bewijs uit andere bronnen. Zijn uitspraken tijdens de Vredesweek blijken tot zijn īvaste repertoireī te behoren, want die worden ook elders aangetroffen:

Weekblad NIW heeft de beschikking over een radio-uitzending. Daar beschuldigt Blok IsraŽl van nazipraktijken. Dat valt onder antisemitisme, volgens de internationale en ook door Nederland onderschreven definitie. Omdat het een grove leugen is. Maar ook omdat het de Holocaust bagatelliseert, beledigend is voor de nagedachtenis aan zes miljoen Joden die alleen vanwege hun Joods-zijn vermoord, en kwetsend voor degenen die het overleefd hebben en de nabestaanden.

Ook vertelt Blok de radioluisteraars een hele reeks van totaal absurde leugens, zoals dat Arabieren in IsraŽl een ďAĒ in hun paspoort zouden hebben, niet zouden kunnen kiezen of gekozen kunnen worden, geen huizen of land mogen kopen, niet voor de overheid kunnen werken en dat zij niet in militaire dienst zouden mogen. Allemaal onzin die niet klopt, en waarvan het tegendeel in het NIW artikel wordt hard gemaakt.

moslim faithOverigens hoeft de PKN niet ver te zoeken naar anti-IsraŽlische leugens en antisemitisme van Kees Blok. Sommige staan namelijk helaas ook op de site van de dienstenorganisatie van de PKN: Kerk-in-Actie. Daar schrijft Kees Blok in een weblog dezelfde rij van leugens, als dat IsraŽlische Arabieren geen onroerend goed zouden mogen kopen en niet in het leger zouden mogen.

Ook schrijft hij daar, naar aanleiding van de brute moord door Palestijnse terroristen op een jong IsraŽlisch echtpaar voor de ogen van hun kleine kinderen: ďverzet is niet ongeoorloofdĒ Ė een aansporing tot moord op IsraŽlische Joden. Natuurlijk is terreur helemaal niet ďgeoorloofdĒ. Zoals zelfs de linkse mensenrechtenorganisatie HRW destijds verklaarde over deze walgelijke moordpartij: ďEr is geen enkel politiek motief dat aanslagen op burgers kan rechtvaardigenĒ. Volgens het internationaal recht is het een oorlogsmisdaad.

De Palestijnse terreur stelt weinig voor: ďÖ noch Hamas noch Fatah, noch individuen sedert 2004  meer zelfmoordacties uit.Ē Een lijst van Palestijnse zelfmoordaanslagen op Wikipedia toont anders aan.

Verder schrijft hij bij Kerk-in-Actie dat IsraŽl als basis ďhet Joodse rasĒ heeft; een afschuwelijke echo van de nazi-leer en een antisemitische uitspraak, volgens de internationale definitie daarvan.

Daarmee zijn bijna alle door getuigen gemelde uitspraken van Kees Blok tijdens de Vredesweek ook elders aangetroffen en daarmee bewezen. De enige uitzondering is zijn afschuwelijke, zwaar antisemitische uitspraak dat de Joden de Holocaust aan zichzelf te wijten hebben; de Joden zouden zich te weinig ďaardigĒ tegen Hitler en Himmler hebben gedragen. Gezien het feit dat alle andere uitspraken inmiddels elders terug gevonden zijn, is er geen reden meer om hier aan de betrouwbaarheid van de getuigen te twijfelen.

Het komt vaker voor dat Sabeel in het nieuws komt vanwege Jodenhaat. Eerder gebeurde dat in Nederland vooral door de samenwerking met islamitische Jodenhatende organisaties. Zo organiseerde Sabeel vorig jaar op een geheim gehouden locatie een compleet weekend met de salafistische (radicaal-islamitische) organisatie Dar al-Fahm. Die is bekend van de haatimam Haitham Al-Haddad. Die preekt dat Joden ďvijanden van GodĒ en ďafstammelingen van apen en varkensĒ zijn.
Dit weekend ďuitsluitend voor broedersĒ stond daarom onder politietoezicht.

Eerder, in 2011, werkte Sabeel Nederland samen met de internationaal als terreurorganisatie aangemerkte Hamas, bij een publiciteitsstunt om een steunboot naar Gaza te organiseren. Het is ongelofelijk dat de Protestantse Kerk Nederland (PKN) nog altijd de banden met deze anti-Joodse en anti-IsraŽlische organisatie niet heeft verbroken. Integendeel, uit de website blijkt dat ze de activiteiten van Sabeel Nederland zelfs nog steeds promoot. In het najaar van 2016 maakte de PKN nog reclame voor een activiteit van Sabeel Nederland, waarin werd opgeroepen om IsraŽl te boycotten. Hoe is dit te rijmenmet de volgens de PKN zelf ďonopgeefbare verbondenheid met het volk IsraŽlĒ ?

ICCO

De Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking (ICCO) mag zich verheugen op flinke financiŽle steun van de Nederlandse overheid om daarmee ontwikkelingsprojecten te financieren. Met een deel van dit geld financiert ICCO onder meer de anti-Semitische website van de Electronic Intifada en de campagne van het BDS Boycot, Divestment, and Sanctions. ICCO prijst het werk van Electronic Intifada als ďeen internationaal erkende dagelijkse nieuwsbronĒ. Het rapport ďFunding extremism- ICCO and Electronic IntifadaĒ maakt dat ICCO door deze subsidie meewerkt aan de promotie van extremisme en islamisme in het IsraŽlisch-PLO conflict. Electronic Intifada houdt zich intensief bezig met het demoniseren van IsraŽl. Zo vergelijkt het IsraŽl met nazi-Duitsland, de acties van het IsraŽlische leger met de acties van de Naziís en de IsraŽlische pers met Der StŁrmer. Het is ronduit schandalig dat ICCO deze haat-club met geld van de Nederlandse belastingbetaler sponsort. Electronic Intifadadirecteur Ali Abunimah is een sympathisant van de doodscultuur Hamas in Gaza en de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Zoals gezegd zet ICCO zich ook in voor een campagne tegen verkoop van producten van Joden die in de zogenaamde PLO-gebieden (de Bijbelse gebieden Samaria en Judea) wonen. De toonzetting van deze Interkerkelijke club is ronduit anti-IsraŽl. Deze club heeft zelfs het bestaansrecht van IsraŽl als Joodse staat ter discussie gesteld.

kauft02Cordaid

Cordaid behoort ťťn van de meeste haat bevorderende organisaties tegen IsraŽl. De vooringenomen activiteiten van deze club worden geÔllustreerd door hun financiŽle besluiten, publicaties en politieke standpunten. Het is een gezamenlijk lid met andere in Nederland gebaseerde organisaties van de United Civilians for Peace organisatie, die net als ICCO voor een boycot van IsraŽlische producten pleit uit IsraŽls aloude thuisland Samaria en Judea. Voormalig opperhoofd van Cordaid Renť Grotenhuis, argumenteerde tijdens een panelgesprek in 2011 in het Nederlandse parlement, dat de BDS-beweging een verdedigbare tactiek is, omdat Ďhet is belangrijk is dat mensen in ĎPalestinaí zoeken naar manieren om zich te verzetten tegen de bezetting (in werkelijkheid de valse claims op het land) en dit is een niet-gewelddadige manier om dat te doení.

In 2012 sloot Cordaid zich aan bij een coalitie van 22 Europese NGOís in het produceren van een rapport, gericht tegen het nederzettingenbeleid van IsraŽl, onder de titel: ĎTrading Away Peace: How Europe Helps Sustain Illegal Israeli Settlementsí. Het bevordert de BDS-agenda en roept de Europese Unie en nationale regeringen op tot politieke oorlogsvoering door middel van economische sancties tegen IsraŽl. Cordaid werkte in 2009 ook mee aan een rapport getiteld: ĎFailing Gaza: No rebuilding, no recovery, no more excusesí .Het rapport beweert ten onrechte dat Gaza bezet blijft. De organisatie financiert ook diverse anti-IsraŽl NGOís in IsraŽl en in de PLO-gebieden.

Op 14 november 2013, na ruim tien jaar gediend te hebben als algemeen directeur van Cordaid, werd Renť Grotenhuis naar aanleiding van zijn afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Lilianne Ploumen (PvdA), Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en voormalig directeur (2004) en bestuurslid van Cordaid, feliciteerde Grotenhuis tijdens de plechtigheid middels een videoboodschap.

Pax Christi

Pax Christi Internationaal (PCI) omschrijft zichzelf als Ďeen wereldwijde katholieke vredesbeweging en als een netwerk dat werkt om te helpen vrede te bewerkstelligen, met respect voor de mensenrechten, justitie en verzoening in gebieden van de wereld die verscheurd worden door conflict.í De websitepagina van PCI over het Midden-Oosten richt zich op een aantal conflicten in de regio, waaronder de situatie in SyriŽ, Libanon, Egypte en Irak en natuurlijk niet te vergeten het conflict tussen IsraŽl en de landrovers van Ramallah.

ĎVredesapostelí Mient Jan Faber, die meer dan twintig jaar het gezicht was van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) ging in 2001 in de PLO-gebieden op bezoek om zich als een soort Ďwereldleiderí persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie ter plaatse. Hij sprak met leden van het PLO-bewind en met terreurleiders van de Fatah en Tanziem beweging. Beide groeperingen zijn verantwoordelijk voor een hele reeks aan afschuwelijke moorden op onschuldige joodse burgers en Arabische christenen in Bethlehem en Beit Jala. Maar Faber bleek niet te zijn gekomen om Arafats terreurdaden en die van zijn volgelingen te veroordelen maar om IsraŽl te schofferen. Het bezoek had alles weg van een steunbetuiging aan het bewind van de terreurbaas.

Fatah terreurleider Zakari Zubeidi

Faber zij ontzet te zijn door de rechteloosheid van de ĎPalestijnení en voegde daar het volgende aan toe:"Joods IsraŽl moet seculariseren, IsraŽl moet afstand doen van het exclusief Joodse karakter van de staat IsraŽl,, Dit voorstel komt er kortweg op neer dat de huidige staat IsraŽl moet plaatsmaken voor een PLO-terreurstaat met een Joodse minderheid. Wat de Bijbel zegt over IsraŽls rechten op het land, is niet iets waar Ďchristenení als Faber zich mee bezig houden. Inmiddels is deze figuur door zijn achterban van zijn voetstuk gestoten. Hij heeft het vooral verbruid door in de aanloop tot de Irak-oorlog in 2003 zonder veel omhaal voor het met geweld verwijderen van Saddam Hoessein te pleiten. Dit viel vooral slecht bij dat deel van de activistische kerkelijke achterban dat sterk pro-PLO is. Ad van Luyn en Theo Brinkel, voorzitter en algemeen secretaris van Pax Christi, schreven in een brief aan de voormalige IsraŽlische ambassadeur in Nederland Eitan Margalit, dat IsraŽl een einde moest maken aan het inzetten van het leger voor het onderdrukken en doden van onschuldige burgers. Het vermoorden van onschuldige joodse burgers door PLO-moordbrigades is niet iets waar deze organisatie zich druk over maakt.

Luitenant-generaal Ion Mihai Pacepa, de hoogste Oostblokofficial die ooit naar het Westen overliep, maakt duidelijk dat Westerse instituten zoals de Wereldraad van Kerken door Rusland werden geÔnfiltreerd en uiteindelijk totaal gecontroleerd door de Russische inlichtingendiensten. Dat gold ook voor het IKV dat zich indertijd onder leiding van Mient Jan Faber fel verzette tegen de NAVO en het plaatsen van Amerikaanse kernwapens in Europa.

Een Ander Joods Geluid

De actiegroep ďEen Ander Joods GeluidĒ (EAJG) met namen als Jaap Hamburger, Hajo Meijer, Max Wieselmann en Harry de Winter zal menigeen niet onbekend voorkomen. Deze club zegt onder meer te opereren ďuit verbondenheid met het lot en het voortbestaan van IsraŽlĒ. De waarheid is echter dat IsraŽl door het EAJG als de terreurstaat nummer 1 geportretteerd wordt en beschuldigd vanonderdrukkings- en bezettingspolitiek, systematische vernedering van de PLO-bevolking, Gaza als concentratiekamp, extreem nationalisme, xenofobie en militarisme. IsraŽl is dus een militaire dictatuur met nazistische trekken. EAJG-bestuurslid Hajo Meijer gaat met alle plezier nog een stapje verder. Hij beschouwt  IsraŽls politiek als een kloon van het Naziregime in het Duitsland van de jaren í30.  Het volgende citaat spreekt voor zich. ďIk kan het niet vaak genoeg zeggen: aan de massavernietiging van de Joden ging iets vooraf. Dat was de Duitse propaganda; het uitsluiten, het wegjagen, het onmogelijk maken van onderwijs voor Joden. Kortom, de diabolisering en ontmenselijking. Dit zie ik allemaal terug in de Palestijnse gebieden. In IsraŽl bestaat een sterke haat tegen alle Arabieren. Pure demonisering. Palestijnen worden gezien als kakkerlakken. En daar weet ik dus heel veel van.Ē Hij noemt vervolgens nog de termen genocide en bagatelliseert de voortdurende terreur van de corrupte bende in Ramallah en Hamas in Gaza. (interview Reformatorisch Dagblad, 10 februari 2009).

Waaruit blijkt bij dit soort uitlatingen de zelfgekozen verbondenheid met de staat IsraŽl en met het Joodse volk? Waaruit blijkt dat EAJG de dialoog en vreedzame oplossingen nastreeft? Dat blijkt helemaal nergens uit. De EAJG-vertegenwoordigers haten IsraŽl. Zij haten daarmee ook het Joodse volk Ė wat zij zullen ontkennen Ė en zichzelf. Het is niet voor niets dat op Internet en in de media EAJG wordt geassocieerd met ďJoodse zelfhaatĒ. Een interessant, maar bijzonder deprimerend fenomeen, waar psychiaters boeken over vol kunnen schrijven. De EAJG staat in theorie en in praktijk ideologisch niet ver af van actiegroepen als Stop de Bezetting en het Palestina Komitee.

Nederlands Palestina Komitee

Het in 1969 opgerichte Nederlands Palestina Komitee (NPK) heeft de gewapende strijd tegen IsraŽl en de vernietiging van het Ďzionistische staatsbestelí, gepropageerd, met kopstukken als Bertus Hendriks en Robert Soeterik in de voorste gelederen. Er is niets veranderd in de jaren want de extremistische doelstellingen van weleer gelden vandaag nog steeds. In "Hervormd Nederland" van 9 februari 2002 sprak voorzitter Wim Lankamp zich zonder omwegen uit voor de gefaseerde vernietiging van IsraŽl: ,,er is geen perspectief voor de staat IsraŽl als het internationale recht niet wordt geÔmplementeerd. Wij willen op termijn als tussenstap, twee seculiere democratische staten naast elkaar: Palestina en een IsraŽl dat de VN-resoluties uitvoert. Daarna zullen wij naar ťťn seculiere democratische eenheidsstaat toegaan. Op de lange termijn is de staat IsraŽl niet te handhaven.Ē

Zelfmoordaanslagen vind Lankamp een vreemde term. ďHet gaat om de daad zelf, niet om hoe die wordt uitgevoerd. Wat maakt het uit als dat via zelfmoord gebeurt? Het volkerenrecht zegt dat de onderdrukte recht heeft om in verzet te komen tegen zijn bezetter.

Zelfmoordaanslag Sbarro-restaurant Jeruzalem 9 augustus 2001. 15 doden, waaronder 7 kinderen en 130 gewonden. Moet kunnen nietwaar?

Een aanval op combattanten of strijders is in een dergelijke situatie geoorloofd. IsraŽl pest de autochtone bevolking uit het gebied weg. Degene die zich daartegen verzetten, mogen alle legitieme middelen gebruiken.Ē Volgens Lankamp verdedigde aartsterrorist Jasser Arafat zijn zaak op een goede manier. ďHij heeft fouten gemaakt, maar heeft ook de nodige handreikingen gedaan voor vrede, maar die zijn niet opgepakt.Ē In werkelijkheid heeft de terreurmiljardair Arafat alle vredesvoorstellen van IsraŽl van de hand gewezen en zijn opvolger Abu Mazen (Mahmoud Abbas) tot dusver ook!

Gťťn IsraŽlische ďapartheidsmuurĒ door de PLO-gebieden is de boodschap van Lankamp. Deze figuur vindt kennelijk dat er te weinig onschuldige IsraŽlische burgers worden opgeblazen door wandelende zelfmoordbommen. Die term apartheidsmuur roept beelden op van een door rassenhaat verscheurd Zuid-Afrika. Dat daar een heel andere situatie heerste is kennelijk niet tot dit heerschap doorgedrongen. De enige IsraŽli die Lankamp ziet is een kolonist met een machinegeweer, of een soldaat met nog meer wapentuig. Historisch besef is hem volledig vreemd. Lankamps comitť was op 5 mei 2011 vertegenwoordigd op een PLO-manifestatie in de Rotterdamse Doelen waar onder anderen de extremistische oud-moefti van Jeruzalem Ikrima Sabri sprak. De man die bekend staat om het verheerlijken van zelfmoordaanslagen op IsraŽlische burgers, al helemaal als ze door kinderen zijn uitgevoerd. ĄHoe jonger, hoe meer ik hen respecteerĒ, aldus Sabri.

Al die IsraŽl boycotters kunnen zich een hoop moeite besparen want hun zaak is op voorhand hopeloos. Hopeloos waarom? Omdat de God van de Bijbel aan IsraŽls kant staat en Gods engelen met het volk van IsraŽlmeemarcheren.

 

Zie ook deze video waarin Peter Siebelt tijdens een presentatie bij de Christenen voor IsraŽl, uitlegd welke organisaties in Nederland de BDS-campagne en allerlei andere activiteiten tegen IsraŽl ondersteunen.

Overige bron:†††† http://brabosh.com/2009/11/19/oxfam-gaf-ruim-kwart-miljoen-euro-uit-aan-nederlandse-tak-anti-israel-lobby/

Terug naar: Inhoud