Wapengekletter in het Midden-Oosten

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 10 februari 2010) (Laatste bewerking: 30 januari 2013)

De situatie in het Midden-Oosten begint zich drastisch te wijzigen. Iran, SyriŽ, Libanon, Hezbollah, Hamas en het PLO-bewind in Ramallah, hebben een pact gesloten om in geval van een oorlog gezamenlijk tegen IsraŽl op te treden. SyriŽ heeft te maken met een opstand tegen het bewind van dictator Bashar al-Assad. De gevechten tussen de strijdende partijen zijn uitgegroeid tot een onvoorstelbare slachtpartij door zowel het Syrische leger als door allerlei (buitenlandse) moslimbendes. Menigeen spreekt al over de tijd van na Assad, maar hij zit nog steeds op de troon en is in staat tot het maken van gevaarlijke bokkensprongen wanneer de nood hem te hoog wordt. Zo kan hij besluiten met hulp van de in SyriŽ gelegerde Iraanse troepen en de terreurbewegingen Hamas en Hezbollah, een aanval op IsraŽl te lanceren. Ondertussen worden er met burgertoestellen steeds meer militairen en wapens van Iran naar SyriŽ overgevlogen. Het lijkt er sterk op dat de regering in Teheran woord houdt door de Syrische president Assad tot het bittere einde te verdedigen, desnoods met militaire macht.

In Egypte is de moslimextremist Mohammed Mursi aan de macht gekomen en heeft weinig goeds in zin voor IsraŽl. Deze dictator dreigt openlijk met vernietiging van IsraŽl en de uitroeiing van het Joodse volk die door hem bloedzuigers, oorlogshitsers en afstammelingen van apen en varkens worden genoemd. ,,Wij moeten elke mogelijke strijd met hen aangaan. Er moet militaire strijd zijn in het land van Palestina tegen deze criminele zionisten, die  Palestina en de Palestijnen aanvallen.Ē

In het midden de Ďdemocraatí Mursi

Op 10 januari 2010 zei Mursi in een video: "Beste broeders, wij moeten niet vergeten onze kinderen en kleinkinderen op te voeden met haat tegen die Zionisten en Joden, en al diegenen die hen steunen.Ē Dat de wereld hier te maken heeft met een ďvirulente antisemietď is wel duidelijk.

De nieuwe leiders hebben zich ten doel gesteld de stad Jeruzalem tot hoofdstad van de Verenigde Staten van de Arabische natie te maken. Diverse leiders van Moslim Broederschap roepen herhaaldelijk op om met miljoenen op te marcheren om Jeruzalem te bevrijden. Ze willen het op 26 maart 1979 gesloten vredesverdrag met IsraŽl nietig verklaren en Egypte terugbengen tot een staat van oorlog met IsraŽl om het vervolgens van de wereldkaart te verwijderen. In mei 2012 noemde de leider van de Broederschap Mohammed Badie, de stichting van de staat IsraŽl de grootste catastrofe is die de wereld ooit heeft meegemaakt.  Allen hebben zich tot de tanden bewapend en Iran, is druk doende met de ontwikkeling van atoomwapens.De leiders in het Westen vinden dat er maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat Iran deze wapens ook werkelijk in bezit krijgt.Ze komen echter niet veel verder dan dreigen met zwaardere sancties en daar zijn deleiders in Teheran niet echt van onder de indruk. Ze nemen al jaren een loopje met de wereldleiders en het Atoomagentschap van de Verenigde Naties. De Iraanse leiders blijven daarnaast IsraŽl dreigen met vernietiging. Volgens Ayatollah Ali Khamenei zal Ďde regio spoedig de vernietiging van het Zionistische regime meemaken.í

Ook zei hij dat zijn land de arrogante (Westerse mogendheden) zal verrassen op een manier die hen voor langere tijd versteld zal doen staan. De Iraanse minister van Buitenlandse zaken Manchour Mottaki noemde IsraŽl Ďeen idioot land is dat geregeerd wordt door idiotení en zwakker is als ooit te voren. Hij zei op de tv zender Al-Jazeera dat IsraŽl niet meer in staat is een succesvol militair conflict te voeren gezien de Ďnederlagení tegenHezbollah en Hamas. ,,We kunnen onszelf goed verdedigen en zullen onze Arabische broeders terzijde staan wanneer ze aangevallen mochten wordenĒ aldus Mottaki.Tijdens de viering van de 31ste verjaardag van de Islamitische revolutie zei Ahmadinejad dat Iran thans een leidinggevende natie in de wereld is geworden en ďhet volledig voor het zeggen heeftĒ. Diverse deskundigen in IsraŽl maar ook daarbuiten zien deze uitspraak met zorg tegemoet. IsraŽl kan niet toestaan dat Iran atoomwapens ontwikkeld met een leider die IsraŽl van de wereldkaart wil verwijderen. Amerikaanse militaire specialisten waarschuwen dat Teheran IsraŽl wel eens zou kunnen provoceren.

 

De Iraanse minister van BZ Manchour Mottaki

 

Volgens de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy zijn de Iraanse nucleaire ambities niet alleen gericht op de opwekking van energie, maar wel degelijk ook voor het ontwikkelen van atoomwapens. Tijdens een bezoek van de Libanese premier Saad Hariri aan Parijs zei Sarkozy voorstander te zijn van krachtige maatregelen tegen Iran. Er zijn volgens Sarkozy genoeg bewijzen dat Iran werkt aan de ontwikkeling van nucleaire wapens en zei niet met de armen over elkaar te zullen blijven zitten. Sarkozy is van het toneel verdwenen maar heeft niets van zijn woorden waargemaakt. Sprekend op de Herzliya Conferentie noemdede IsraŽlische president Shimon Peres Iran een bron van het kwaad en niet alleen voor de veiligheid van IsraŽl en de Arabische landen, maar voor de hele wereld.

 

Iran, SyriŽ en de terreurbewegingen Hezbollah en Hamas, zouden plannen hebben opgesteld om in een snelle militaire operatie het noorden van Galilea te bezetten. Deze inval zou tevens gepaard moeten gaan met een grootschalige opstand van de IsraŽlische Arabieren. Inlichtingendiensten hebben ontdekt dat de Iraanse Revolutionaire garde in de buurt van Teheran 5000 Hezbollah-terroristen voor dit doel heeft klaargestoomd. Deze informatie zou zijn gebaseerd op gedetailleerde informatie die in de loop van maanden door geheime diensten is verzameld. De lokale bevolking van IsraŽl zou als schild worden gebruikt, zodat de IsraŽlische luchtmacht niets zou kunnen uitrichten. De invasie van Hezbollah zal gepaard gaan middels het afvuren van duizenden in Libanon opgestelde raketten en worden gesteund met luchtaanvallen en/of artilleriebeschietingen door SyriŽ. Mocht het conflict escaleren, dan wordt verwacht dat SyriŽ ook met grondtroepen Hezbollah te hulp zal schieten.

 

Libanon is volledig gecapituleerd voor de druk uit Iran en is lid geworden van het duivels pact Iran en SyriŽ.Libanon zegt dat het zich niet langer gebonden acht aan de verschillende VN resoluties te voldoen waarin wordt geŽist Hezbollah te ontwapenen. Minder dan 5 jaar nadat de voormalige Libanese premier Rafik Hariri door leden van Hezbollah en in opdracht van SyriŽ is vermoord, bracht zijn zoon de huidige premierPrime Minister Saad Hariri een bezoek aan de Syrische dictator Bashar Assad in Damascus om de banden weer aan te halen. Het Libanese leger en de terreurbeweging Hezbollah gaan inmiddels hand-in-hand.Dat werd door Hariri bevestigd tijdens een interview op 9 februari 2010 op de Britse zender BBC. Hariri: ,,Wij zullen schouder aan schouder staan bij een eventuele oorlog tussen IsraŽl en Hezbollah.Ē Ondanks dit feit is Washington druk bezig het Libanese leger te voorzien van vliegtuigen, tanks, artillerie, marineschepen en diverse handwapens. George.W.Bush is daar tijdens zijn regeerperiode mee begonnen en ďThe prince of WarĒ Barack Hoessein Obama gaat daar gewoon mee door. IsraŽl heeft Washington verzocht deze leveranties te stoppen omdat de kans groot is en dat deze wapens bij een volgende oorlog tegen IsraŽl gebruikt zullen worden. Maar de Obama administratie wenst niet op dit verzoek in te gaan.

 

Een zeer gevaarlijke ontwikkeling is ook dat SyriŽ Hezbollah een serie raketten heeft geleverd die het grootste deel van IsraŽl kunnen bereiken. In een toespraak op 15 januari 2010, zei Hezbollahleider Hassan Nasrallah dat de volgende oorlog Ďhet aangezicht van de regio drastisch zal veranderení. Nasrallah weet zich daarbij gesteund door SyriŽ en Iran en een woordvoerder van Hamas liet weten bij een volgend conflict tussen IsraŽl en Hezbollah niet werkloos te zullen toezien.

 

De Syrische dictator Bashar al Assad waarschuwt IsraŽl voor Ďtotaleíoorlog

Damascus heeft aangegeven iedere dreiging die de ,,veiligheid en stabiliteit van Libanon in gevaar kan brengen, als een bedreiging van de eigen veiligheid zal beschouwen.Ē Zorg is ook dat SyriŽ de beschikking heeft gekregen over moderne Russische en Iraanse wapens. Daarnaast beschikt Damascus al enige jaren over enkele honderden raketten met massavernietigingswapens waaronder het dodelijke VX-gas. Deze wapens zijn erop gericht om dood en verderf te zaaien in grote bevolkingscentra zoals Tel Aviv.In IsraŽlische legerkringen houdt men serieus rekening met zo'n aanval en heeft men een scenario ontwikkeld hoe te handelen bij een dergelijke aanval. De IsraŽlische kranten hebben een paar jaar geleden uitvoerig bericht over de gevolgen van een aanval met het VX-gas. De gele stof die tijdens de explosie vrijkomt, werkt uren later nog.

Het gevaar is aanwezig dat een gewapend treffen het hele Midden Oosten in brand zal zetten. Volgens een schatting van IsraŽlische veiligheidsexperts kan IsraŽl bij een oorlog 170.000 raketten verwachten. Volgens verscheidene militaire bronnen wordt aangenomen dat SyriŽ ongeveer 100.000 raketten gereed heeft om af te vuren, Hezbollah in Libanon 60.000, Hamas in de Gazastrook 12.000 en Iran beschikt over ongeveer 500 ballistische raketten en tevens nauwkeuriger Shihab raketten. IsraŽl beschikt over het afweersysteem 'Iron Dome' (IJzeren Koepel) en binnenkort over een ander systeem, genaamd 'Davids Slinger' of 'Magic Wand' (Toverstaf). De raketten waarover Hezbollah beschikt hebben een bereik tot Haifa. Enkele duizenden raketten zouden Tel Aviv en Jeruzalem kunnen bereiken, een paar honderd zelfs de woestijnstad Be'er Sheva.

 

Ook wordt verwacht dat enkele honderden raketten een navigatiesysteem hebben en daarmee op een specifiek doel in IsraŽl kunnen worden gericht. Vanuit de Gazastrook kunnen Qassam-of Grad raketten een strook van 25 kilometer in het zuiden van IsraŽl treffen. Maar zorgelijker zijn de Shihab-raketten uit Iran. Dit zijn ballistische raketten met een bereik van 1300 km en een nauwkeurigheid van 2500 meter. Dergelijke raketten hebben ongeveer tien minuten nodig om hun doelen in IsraŽl te bereiken. Dit geeft de bevolking meer tijd om zich in veiligheid te brengen, zodra IsraŽls raketafweersysteem de raketten ontdekt. Bij aanvallen uit de Gazastrook liggen tussen het alarmsignaal en de inslag slechts een paar seconden.

 

Volgens Uzi Rubin, de voormalige leider van het Chetz-raketafweerprogramma, wordt IsraŽl tegenwoordig door ongeveer 1000 lange afstandsraketten bedreigd, die meer dan 500 ton springstof transporteren kunnen. Zij kunnen elk gebied van de staat IsraŽl bereiken. Dat betekent een enorm gevaar voor iedere IsraŽlische burger. Volgens Assad is zijn land goed voorbereidt op een eventuele oorlog met IsraŽl en zei dat er plannen bestaan om de Golan Hoogvlakte te bevrijden. In een interview met de Egyptische krant Al-Usbua zei Assad dat IsraŽl een zware prijs zal moeten betalen, wanneer het land tot een oorlog met SyriŽ mocht besluiten. ,,In Libanon hebben ze alles verwoest, toch zijn ze er niet in geslaagd hun militaire doelen te bereikenĒ aldus Assad. De te verwachten strategie van Iran, SyriŽ, Hezbollah en de PLO-terreurgroepen is onder meer om door middel van het gelijktijdig afvuren van honderden raketten de IsraŽlische luchtmacht uit te schakelen.

 

Het Syrische regiem heeft nooit de indruk gewekt in echte vrede geÔnteresseerd te zijn. Er blijft een gruwelijke genocidale dreiging uitgaan voor IsraŽl.SyriŽ heeft zich verplicht vanwege het recent gesloten defensiepact met Iran om in geval van oorlog tussen Iran en IsraŽl, Iran bij te zullen staan. Ook beschikt het over een verdedigingspact met Rusland. Volgens Assad is de oorzaak van de problemen in de regio Ďde zionistische bezetting van Arabisch landí en verder beschuldigt hij IsraŽl ervan uit te zijn op oorlog. Assad: ,,Alles wijst erop dat IsraŽl de regio in een nieuwe oorlog wil storten. Het wordt tijd dat we ze gaan eliminerenĒ. Met deze uitspraak lijkt Assad de strategische beslissing te hebben gemaakt om doelbewust aan te sturen op een militaire confrontatie met IsraŽl, in de wetenschap dat SyriŽ bij een oorlog zich gesteund weet door Iran, Libanon en de verschillende terreurbewegingen en wie weet nog andere Arabische landen.

 

De IsraŽlische minister van Buitenlandse zaken Avigdor Lieberman reageerde op de voortdurende oorlogsretoriek van het Syrische regime dat de Syrische dictator Assad Ďin slechts enkele minuten zijn macht zal verliezení indien hij IsraŽl mocht aanvallen. ,,Assad weet dat hij niet alleen de oorlog zal verliezenindien hij mocht aanvallen, en dat zowel hijzelf alszijn familiede macht in SyriŽ zal verliezenĒ, aldus Lieberman.

 

Avigdor Lieberman

 

Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallimmoeten de IsraŽlische leiders zich ervan bewust zijn dat de volgende oorlog 'totaal' zal zijn 'en zich ook in de steden van IsraŽl zal voltrekken.í 'Muallem:,,Eerst bedreigen zij Libanon en daarna Gaza, toen Iran en nu SyriŽ. Wij zeggen tegen hen, ďstop met het spelen van de schurkenrol in de regio. Als IsraŽl, zuid Libanon of SyriŽ aanraakt, zal het een volledige oorlog worden.ĒDe IsraŽlische minister Ehud Barak reageerde hierop met de woorden, dat wanneerer geen overeenkomst met SyriŽ wordt gesloten, de beide landen mogelijk in een ,,krachtmeting zullen worden getrokken, die zal ontaarden in een volledige oorlog.Ē IsraŽl heeft in de loop van 2009 voorbereidingen getroffen voor een oorlog op meerdere fronten tegen, Iran, Hezbollah, Hamas, het PLO-bewind in Ramallah en SyriŽ. Mocht deze oorlog inderdaad uitbreken dan opent dat de weg naar de eindtijd oorlogen zoals in de Bijbel geprofeteerd.

 

Iedere dag lijken de gevaren voor IsraŽls veiligheidtoe te nemen. Diverse militaire deskundigen geloven dat een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten onafwendbaar is geworden. De acties en uitspraken van IsraŽls vijanden doen vermoeden dat ze een nieuwe poging willen wagen IsraŽl een vernietigende slag toe te brengen.

Terug naar: Inhoud