Uit het nieuws 19-01-2018

Door: Franklin ter Horst

Moordenaar van Rabbi Raziel Shevach bij vuurgevecht gedood

Op dinsdag 9 januari 2018 werd de 35-jarige Rabbi Raziel Shevach, die een vrouw en zes kinderen, waarvan de jongste nog maar 10 maanden oud is, vanuit een passerende auto door Palestijnse barbaren vermoord. Dat gebeurde op het kruispunt van de nederzetting Chavat Gilead, niet ver van Nablus, het Bijbelse Sichem. Raziel Shevach was een mohel en vrijwilliger bij de ambulancedienst Rode Davidsster (Magen David Adom). Kort lukte het hem zijn vrouw te bellen en haar over de aanval te vertellen. 'Ze hebben op me geschoten, bestel een ambulance,' zei hij via de telefoon. Hij stierf later in het ziekenhuis aan zijn ernstige verwondingen. Jehuda Cohen, die als eerste ter plaatse was, zei dat de auto volledig doorzeefd was door de schoten. Het slachtoffer zou nog hebben gesproken, maar kort daarna verloor hij het bewustzijn. Raziel Shevah is woensdagmiddag 10 januari begraven in Chavat Gilead.

 

Rabbi Raziel Shevach met zijn gezin

De Palestijnse doodscultuur Hamas sprak van een heroďsche daaden zei dat het nog maar het begin was. Op zijn Twitter-account schreef de Amerikaanse ambassadeur David Friedman: 'Hamas prijst de moordenaars en de wetten van de Palestijnse Autoriteit belonen hen financieel. Vraag je niet meer af, waarom er geen vrede is'. Zie hier de  'prijslijst' met de salarissen van terroristen en andere bonussen die de Palestijnse Autoriteit aan terroristen betaalt.

Een speciale Israëlische eenheid heeft bij een nachtelijke operatie in Jenin van 17 op 18 januari 2018 de moordenaar van Rabbi Raziel Shevach bij een vuurgevecht gedood. Het gaat om de 22 jarige Ahmed Jarrar, 22, afkomstig uit Jenin, zoon van een Hamas functionaris. Een tweede figuur die bij de moordpartij betrokken is geweest, is gearresteerd. Er ontstonden rellen; enkele honderden jongeren begonnen stenen naar de veiligheidstroepen te gooien. Later werd ook vuurwerk gegooid en geschoten naar de veiligheidstroepen. De gedode terrorist was lid van de Palestijnse terreurbeweging Izz ad-Din al-Qassam Brigades een onderdeel van Hamas. Twee leden van de grenspolitie zijn tijdens het vuurgevecht met de terroristen licht en zwaar gewond geraakt en voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De zwaar gewonde agent verkeert echter niet langer in levensgevaar.

Franklin ter Horst