Uit het nieuws 09-10-2017

 

Door: Franklin ter Horst

Palestijnse terreurgroepen lijken elkaar opnieuw gevonden te hebben

Ze slaan elkaar met regelmaat de hersens in, maar de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Mahmoud Abbas en de terreurbeweging Hamas in Gaza lijken elkaar opnieuw te hebben gevonden. De verzoeningsovereenkomst is nog niet helemaal rond maar voortekenen wijzen er op dat er een deal in de maak is. De Palestijnse premier Rami Hamdallah was op 2 oktober in Gaza voor een ontmoeting met Hamas-leider IsmaŽl Haniyeh en Gazaís sterke man, Yahiya Sinwar de leider van de Al Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas.

 

Na aankomst in Gaza zei Hamdallah te hopen dat de samenwerking met Hamas succesvol zal zijn, omdat de deling (hun onderlinge gewelddadigheden) ten gunste van IsraŽl was geweest. ĎWe hebben diverse regeringscommissies opgericht die onder andere de verantwoordelijkheid op zich zullen nemen voor de grensovergangen en de grenzen. Ik prijs Hamas voor het ontbinden van zijn Ďburgerlijk bestuurí en ik hoop op een goede samenwerking van alle betrokken partijen in het belang van ons volk in Gaza. We zullen ons blijven verzetten tegen de IsraŽlische bezetting totdat de blokkade van Gaza is opgeheven en de grenzen worden geopend.í

 

Rami Hamdallah in Gaza.

Ook wende hij zich tot de bevolking van Gaza: 'Mijn volk in Gaza, ik ben gekomen om uw lijden te verminderen. We moeten voor jongeren zorgen, hun wensen vervullen en een betere toekomst voor hen opbouwen. We weten dat de weg nog lang is en dat we nog veel meer obstakels en uitdagingen zullen tegenkomen, maar het Palestijnse volk kan vandaag de dag zijn vaderland en toekomst opbouwen en net als andere volkeren van de wereld eervol leven.'

Of een eventuele deal ook werkelijk iets te betekenen heeft is nog even afwachten want het gaat namelijk al om de vierde in zijn soort sinds 2007. Alle eerdere pogingen liepen tot nu toe op niets uit en verzanden al snel in nieuwe ruzies en onderlinge moordpartijen. De laatste overeenkomst was in 2014, toen besloten werd om een eenheidsregering te vormen en verkiezingen te houden. Er werd een regering van technocraten gevormd onder leiding van Hamdallah en de Hamas-regering werd ontbonden. Kort daarna klaagde Hamas er echter over dat de nieuwe regering alleen voor de zogenaamde 'West-Bank' zou zorgen, en vormde daarop een eigen schaduwregering voor de Gazastrook. Dit keer wordt aangenomen dat Hamas er belang bij heeft, zich van de last van de civiele verantwoordelijkheid te bevrijden en zich nog meer te concentreren op een komende oorlog tegen IsraŽl. Nu de beide terreurgroepen elkaar lijken te hebben gevonden, laten de Ďbroedersí nog eens zien wat ze eigenlijk van plan zijn. Zo herhalen ze dat ze nooit het bestaansrecht van IsraŽl zullen erkennen.

Het is zoals de moslim Bassam Tamil, in zijn artikel ĎThe Big Middle East Lieí op 2 oktober 2017 schreef op de site van The Gatestone Institute: ďHet (Arabisch/IsraŽlisch) conflict slaat op de onverzettelijke weigering om een ​​Joods IsraŽl in het Midden-Oosten te laten bestaan. Het gaat om de hardleerse interesse in de Arabische en islamitische wereld om IsraŽl te vernietigen en de Joden te vermoorden. Het gaat om de doorlopende, bloedige Arabische en islamitische opstand tegen IsraŽl en de Joden.Ē

Beide partijen zeggen dat de overeenkomst tot doel heeft een einde te maken aan een lange en bloedige rivaliteit, die ruim 10 jaar geleden ontstond, toen de terreurbeweging Hamas een coup pleegde en de macht in Gaza overnam van Mahmoud Abbas en trawanten, culminerend in een burgeroorlog. Sindsdien zijn Hamas en Fatah bittere vijanden. De onderlinge Ďdiscussieí van 10 jaar geleden liep enigszins uit de hand! Balans: 616 doden, waaronder 400 aanhangers van het bewind van Abbas. Daarnaast vielen er 1500 gewonden waarvan vele voor het leven verminkt. 70.000 door Amerika gesteunde Fatah-leden werden door 10.000 leden van Hamas uit Gaza verdreven. Zij gaven zich over met al hun wapens die ze van de Amerikanen en IsraŽl hadden gekregen. Wie niet tijdig kon vluchten werd achter de tralies gegooid en gemarteld. Palestijnen tegen Palestijnen. Egypte wilde ze niet. IsraŽl was het enige land dat troepen, helikopters en ambulances stuurde opdat ze niet allemaal zouden worden afgeslacht. Ze zitten nu in Samaria en Judea, in de volksmond de ĎWest-Bankí genoemd onder het bewind van Mahmoud Abbas

 

Palestijnse Moslimbroeders van Hamas en Fatah slaan elkaar in een Ďvreedzameí dialoog de hersens in.

Ook heeft Hamas temidden van de chaos tijdens de 23 daagse IsraŽlische actie onder de naam ďCast LeadĒ barbaarse misdaden gepleegd onder de Fatah-aanhangers waarbij de allerlaagste menselijke instincten naar boven zijn gekomen. Leiders van Fatah vertellen dat tientallen van hun volgelingen door Hamas zijn gemarteld en geŽxecuteerd waaronder zeker 35 die werden verdacht van 'collaboratie' met IsraŽl. Op YouTube zijn een hele serie videoís te vinden over de gewelddadigheden tussen Hamas en leden van Fatah-beweging.

 

Van een vermeende Fatah collaborateur, werden de benen kapot geknuppeld. Een ander slachtoffer verteld dat hij zes keer door zijn benen is geschoten: ,,IsraŽlische militairen kwamen mijn huis binnen en redden mijn leven. Zij verbonden mijn wonden en brachten mij naar het ziekenhuis. Ik ben mijn benen kwijt maar zal nooit vergeten dat de Joden waarvan ik dacht dat het mijn vijanden waren, mijn leven hebben gered en de Arabieren waarvan ik dacht dat ze tot mijn volk behoorden, probeerden mij te vermoorden.Ē

Denk niet dat de onderlinge moordpartijen van deze destructieve geesten enige imago schade hebben aangericht onder de fans en donoren in het Westen want in de praktijk blijven ze zowel met Hamas als Mahmoud Abbas en zijn bende sympathiseren. De werkelijke reden is natuurlijk niet dat ze ook maar iets om deze terroristen geven, maar wat hen drijft is de haat tegen het Joodse volk en de staat IsraŽl.

Het valt te verwachten dat Brussel de nieuwe samenwerking tussen de verschillende terreurgroepen net zoals in het verleden, weer van harte zal verwelkomen. Brussel zal weer even vergeten dat de Europese Unie Hamas als een terroristische organisatie bestempelen.

Het doel van de samenwerking is om IsraŽl van de kaart te vegen. Ze combineren een religieuze extremistische islamitische ideologie met terrorisme en weigeren het bestaansrecht van IsraŽl te erkennen. Ze roepen nog steeds dat de IsraŽliŽrs geen geloof en geen principes hebben en een geavanceerd instrument van de duivel zijn. Op 2 april 2014 riep Tawfiq Tirawi, lid van het dagelijks bestuur van Al Fatah (Centraal Comitť), de politieke fractie die wordt voorgezeten door Mahmoud Abbas: ďWij moeten terugkeren naar de optie van ťťn Palestina van de rivier de Jordaan tot aan de Middellandse Zee.Ē Een zoveelste bewijs dat het doel van de Palestijnen niet de oprichting is van een eigen soevereine staat op de ĎWest Bankí (in werkelijkheid de Bijbelse gebieden Samaria en Judea) en in Gaza maar tegelijk heel IsraŽl wil inpalmen.

De overeenkomst voorziet in de inzet van 3000 politieagenten van de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook en bij grensovergangen, zodat de Palestijnse Autoriteit ook verantwoordelijk zal zijn voor de veiligheid. De administratieve controle over de Gazastrook moet uiterlijk op 1 december 2017 aan de Palestijnse regering worden overgedragen. De onderhandelingen zijn nog niet helemaal afgerond want de bedoeling is dat de militaire arm van Hamas ontwapend moet worden. Hamas voelt daar trouwens niets voor, dus zal ook deze overeenkomst uiteindelijk weer tot niets leiden.

IsraŽl is momenteel even ver verwijderd van een vredesakkoord met de Palestijnen als twintig jaar geleden. Veel mensen zeggen zelfs dat de vrede verder weg is dan ooit tevoren. Gezien de gezondheidsproblemen van Mahmoud Abbas vreest men dat er in de nabije toekomst een machtsvacuŁm zal ontstaan, dat opgevuld zal worden door Hamas of door een nog radicalere groepering.

Met het oog op het creŽren van stabiliteit in de toekomst (of zelfs vrede), hebben IsraŽl en Washington opnieuw hun kaart gezet op Mohammed Dahlan. Behalve IsraŽl zijn ook Egypte, Saoedi-ArabiŽ, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en de Verenigde Staten betrokken bij dit plan. De eerste stap die de verschillende partijen willen zetten, is Dahlan te laten terugkeren naar de Gazastrook om hem daar weer aan de macht te krijgen. Als dat lukt, zou Dahlan mogelijk ook voor de Palestijnse Autoriteit als president aanvaardbaar zijn.

Mohammad Dahlan in 2006 (Michal Fattal/Flash90)

Toen de eerste berichten over deze ontmoeting in de publiciteit kwamen, reageerden Abbas en zijn achterban (met name Turkije) verontwaardigd en werd Dahlan ervan beschuldigd een agent van de IsraŽlische geheime dienst te zijn.

(*) Dahlan heeft inderdaad in de negentiger jaren, toen hij leider was van de Palestijnse Fatah-beweging in Gaza regelmatig samengewerkt met de CIA en IsraŽlische geheime diensten en bouwde daar zelfs met steun van de CIA en IsraŽl een legermacht op van 20.000 man. Dat maakte hem ťťn van de meest machtige Palestijnse leiders. In die tijd werd Gaza "Dahlanistan" genoemd. Hij maakte zich schuldig aan grove schending van de mensenrechten en corruptie. De rijke inwoners van Gaza konden voor veel geld hun veiligheid bij hem kopen.

De wereldleiders en de media zagen in Dahlan destijds de man die in staat moest worden geacht om de Palestijnse terreurorganisaties te ontwapenen. De media had een onverklaarbare sympathie voor hem. The New York Times schreef dat hij deed denken aan een geliefde held uit een actiefilm. The Miami Herald Times noemde hem een gematigde persoon en Associated Press noemde hem een keurig geklede hoffelijke persoonlijkheid. Wat de media echter verzuimde te vertellen was, dat Dahlan de nare gewoonte had om bussen vol met IsraŽlische schoolkinderen op te blazen. Zijn troepen zijn door de jaren betrokken geweest bij terreur tegen IsraŽl. Zijn mannen waren betrokken bij het smokkelen en de productie van illegaal wapentuig en waren verantwoordelijk voor diverse aanslagen op joodse doelen in Gush Katif en Netzarim.

 

Dahlan wordt verantwoordelijk gehouden voor tenminste drie aanslagen op schoolbussen. De eerste door hem gepleegde aanslag vond plaats op 1 april 1996, toen twee Palestijnse zelfmoordenaars bij Netzarim en Kfar Darom in Gaza een poging deden om twee met IsraŽlische schoolkinderen volgepakte bussen op te blazen. In beide gevallen raakte op miraculeuze wijze, niemand gewond. De chef van de IsraŽlische Generale staf in die tijd, Lt-Gen Amnon Lipkin-Shahak, zei dat beide terroristen Palestijnse politie-uniformen droegen en dat tenminste ťťn, maar mogelijk allebei, behoorden tot Dahlan's veiligheidsdienst. ( The Jeruzalem Post, 2-4-1997) Op 18 oktober 2000 liet hij een bus met 40 IsraŽlische vrouwen en kinderen onder vuur nemen in de buurt van Katif Junction toen de bus een Palestijns politiebureau passeerde. Ook bij deze aanslag kwam wonder boven wonder niemand om het leven. De IsraŽlische veiligheidsdienst concludeerde dat Dahlan persoonlijk achter de aanslag zat. Een maand later kwam zijn grote wens uit: een schoolbus ging in vlammen op. Op 20 november 2000 werd in de plaats Kfar Darom een langs de weg geplaatste bom tot ontploffing gebracht op het moment dat de bus passeerde. Twee leraren verloren hierbij het leven en negen anderen raakten gewond waaronder vijf kinderen. Onder hen waren Tehilla, Yisrael en Orit Cohen, drie jonge mensen van wie verschillende ledematen werden afgerukt. Ook dit spoor leidde naar Dahlan.

 

Hij wordt eveneens genoemd in de zaak waarbij Yaron Ungar en zijn vrouw Efrat op 9 juni 1996 zijn vermoord. Yaron en Efrat hadden hun zoontje Yishai bij zich toen ze met hun auto in de buurt van Beit Shemesh in een hinderlaag reden. De moordenaars werden twee jaar later door IsraŽl geÔdentificeerd en opgepakt.Ook was Dahlan in 1996 betrokken bij de onlusten die uitbraken na de opening van een 2200 jaar oude HasmoneeŽn tunnel langs de westelijke muur van het Tempelplein in Jeruzalem. Hannan Ashrawi, ťťn van Arafat's toenmalige marionetten vertelde aan CNN de leugen dat IsraŽl een tunnel had geopend onder de Al-Aksa moskee. Deze tunnel ligt daar echter hemelbreed driehonderd meter van verwijderd en is jaren geleden, notabene met medeweten van, en in overleg met, de moslimautoriteiten, door archeologen en technici van het puin ontdaan wat daar eeuwenlang had gelegen. Bij de rellen die daarop ontstonden werden 16 IsraŽlische veiligheidsagenten vermoord. Alles was door Arafat en zijn bende in scŤne gezet met als doel een veroordeling van de wereldgemeenschap te versieren en precies zo gebeurde het. Verder zou Dahlan persoonlijk assistentie hebben verleend aan terroristen van Al-Qaeda en Hezbollah die opereren in de strook van Gaza. (*) Informatie afkomstig uit eigen archief.

 

Deze Dahlan is niets anders dan een misdadiger van de ergste soort. Hij liet vele criminelen onder zijn commando werken. Hij richtte doodseskaders op die betrokken waren bij het ontvoeren en doden van burgers in Gaza. Toch zien zowel IsraŽl als Washington en de andere bij de onderhandelingen betrokken landen, in hem kennelijk de ideale man om de nieuwe leider van de Palestijnen te worden, zowel in de gebieden die onder controle van Ramallah staan als in Gaza.

 

 

Franklin ter Horst